Wordt de basisschool van Genhout gered?

Twee scholen in Beek worden bedreigd met sluiting. De (katholieke) Hubertusschool in Genhout heeft al jaren een klein aantal leerlingen. De leefbaarheid van Genhout staat op het spel. Bij sluiting van de school zou het hart uit de samenleving worden weggesneden. Maar ook de Openbare Basisschool De Kring in Beek haalt volgend jaar niet meer het minimale aantal leerlingen dat nodig is om de school zelfstandig open te houden. De school zou moeten sluiten of fuseren met andere scholen in Beek.

De bevolking van Genhout heeft in 2013 krachtig actie gevoerd om haar school te behouden. Ze is daarbij eveneens krachtig gesteund door Progressief Beek, omdat de partij de leefbaarheid van de kernen hoog in het vaandel heeft. De ouders van kinderen van De Kring hebben zich met nadruk uitgesproken voor het behoud van openbaar onderwijs in de gemeente Beek.

Twee serieuze pogingen om de school in Genhout open te houden zijn mislukt. De vestiging van een integraal kindcentrum in het schoolgebouw bleek niet haalbaar. De overdracht van de school aan een andere onderwijskoepel (Innovo) bleek juridisch niet te kunnen. Bovendien zouden beide plannen geen oplossing bieden voor de problemen van De Kring. Daarom steunt Progressief Beek het creatieve plan om beide scholen te laten fuseren tot één openbare basisschool, die wordt gevestigd in het schoolgebouw van Genhout.

Progressief Beek steunt dit plan, maar ziet ook nieuwe uitdagingen verschijnen. Immers nu zullen kinderen van De Kring, die meestal wonen in Beek-Centrum, om openbaar onderwijs te kunnen volgen, elke dag de berg op moeten. Voor sommige van de grotere kinderen zal dat geen probleem zijn. Er voert, door de inspanningen van wethouder Jan Bijen, een veilig en fraai fietspad naar Genhout. Bovendien zal de dagelijkse beklimming van de ‘berg’ de lichamelijke conditie van de kinderen zeker verbeteren. Maar voor andere kinderen zal de gemeente een vervoersmogelijkheid per schoolbus moeten regelen. Dat kost geld. Progressief Beek ziet het als een uitdaging op korte termijn de kosten inzichtelijk te maken en om ervoor te zorgen dat het benodigde geld er komt.

Stan Nijsten (lijsttrekker) en Herman van Rens (fractievoorzitter)

Met het verder bezoeken van de website, geeft u toestemming tot het gebruik van cookies t.b.v. het funcioneren van de website.