Website over Beekse geschiedenis gelanceerd

Gisteren heeft gedeputeerde Noël Lebens van de Provincie Limburg samen met wethouders Jan Bijen en Thijs van Es van de gemeente Beek en leerlingen van groep 8 van basisschool Catharina Labouré, op ludieke wijze de website Beeksverleden.nl gelanceerd.

Het is een website met informatie over de rijke geschiedenis van Beek. Niet alleen wordt met de website de informatie over de Beekse historie voor iedereen beschikbaar, bovendien kunnen alle Beekenaren die dat willen ook zelf meewerken aan het vullen van de website.

Stapsgewijze geschiedsbeschrijving
Beek heeft een lange geschiedenis, die al 7.000 jaar geleden begon toen de allereerste Europese boeren – de Bandkeramiekers – hun boerderijen in de Westelijke Mijnstreek en rondom Maastricht bouwden. Maar ook in de Romeinse tijd, de Middeleeuwen en de Nieuwe Tijd is er ook een heleboel interessants over Beek te vertellen. Vooralsnog zal de website met name de Bandkeramiek-periode uitlichten. Vervolgens zal de site stapsgewijs worden uitgebreid met andere tijdsperiodes en thema’s.

Interactief
Wethouder Jan Bijen (archeologie) licht toe: “Er bestond bij de gemeenteraad al geruime tijd de wens om aandacht te besteden aan de Beekse geschiedenis. Vorig jaar hebben we besloten om dat in de vorm van een interactieve website te doen. Een website waarop de geschiedenis door de eeuwen heen, via verschillende thema’s, zichtbaar wordt gemaakt. Het is de bedoeling, dat deze website niet alleen door de historici wordt gevuld. In principe kan iedereen, op aansturing van de redactieraad, een bijdrage leveren. Dat kan uitgebreid zijn door bijvoorbeeld een artikel (of meerdere) te schrijven over een bepaald historisch onderwerp, maar het kan ook al door wat historische foto’s bij elkaar te zoeken en aan te geven wat op die foto’s te zien is. Ik wil dan ook iedereen met interesse voor de Beekse geschiedenis oproepen om een bijdrage te leveren.”

Mobiele gids
De website zal niet alleen op de pc te bekijken zijn, maar ook mobiel. Bijen: “We willen in de nabije toekomst een aantal toeristische routes uitzetten, waarbij de mobiele versie van de website je onderweg via de smartphone van informatie voorziet. Dat is niet alleen handig, het geeft ook een extra dimensie aan een wandeling als je bij een monument of een archeologische vindplaats precies kunt zien wat daar is gebeurd.”De website is ontwikkeld in samenwerking met de Heemkundevereniging Beek en wordt mede mogelijk gemaakt door de Cultuurparticipatie-regeling van de provincie Limburg.

Bron: Gemeente Beek

Met het verder bezoeken van de website, geeft u toestemming tot het gebruik van cookies t.b.v. het funcioneren van de website.