Schrijf mee aan de Beekse geschiedenis

Binnenkort zal een gloednieuwe website worden gelanceerd over de rijke geschiedenis van Beek. Niet alleen wordt daarmee de informatie over de Beekse historie voor iedereen beschikbaar, bovendien kunnen alle Beekenaren die dat willen ook zelf meewerken aan vullen van de website!

Progressief Beek wethouder Jan Bijen licht toe: “Er bestond bij de gemeenteraad al geruime tijd de wens om op eigentijdse wijze aandacht te besteden aan de Beekse geschiedenis. Vorig jaar hebben we besloten om dat in de vorm van een website te doen. Dat past helemaal bij deze tijd.”

Beek heeft een lange geschiedenis, die al 7.000 jaar geleden begon toen de allereerste Europese boeren – de Bandkeramiekers – hun boerderijen in de Westelijke Mijnstreek en rondom Maastricht bouwden. Maar ook in de Romeinse tijd, de Middeleeuwen en de Nieuwe Tijd is er ook een heleboel interessants over Beek te vertellen.

De website zal niet alleen op de pc te bekijken zijn, maar ook mobiel. Bijen: “We willen in de nabije toekomst een aantal toeristische routes uitzetten, waarbij de website je onderweg van informatie voorziet. Dat is niet alleen handig, het geeft ook een extra dimensie aan een wandeling als je bij een monument of een archeologische vindplaats precies kunt zien wat daar is gebeurd.”

Voor de realisatie van de website heeft de gemeente Beek het in Geulle gevestigde communicatiebureau KF inHeritage benaderd, gespecialiseerd is in historische websites. Eigenaar Kris Förster: “Wat interessant is aan een website is, dat de inhoud niet statisch is, maar constant aangepast kan worden. In tegenstelling tot  een boek: zodra het manuscript naar de drukker is, kun je niets meer wijzigen. Een website kan dagelijks aangepast worden. Bovendien kunnen er meerdere mensen tegelijk aan werken, iedereen vanuit zijn eigen interesse of specialisme.”

Het regelmatig updaten van de website is dan ook precies wat de bedoeling is van dit project. Bij de lancering zal als eerste aandacht worden besteed aan de periode van de Bandkeramiek. Vervolgens zullen dan ook andere historische periodes en andere historische informatie worden toegevoegd.

Bijen: “Wat ik belangrijk vind om te vermelden, is dat het onze bedoeling nadrukkelijk niet is, dat deze website enkel door de historici worden gevuld. Ik wil namelijk iedereen – alle inwoners van Beek – oproepen om een bijdrage te leveren. Dat kan uitgebreid zijn door bijvoorbeeld een artikel (of meerdere) te schrijven over een bepaald historisch onderwerp, maar het kan ook al door wat historische foto’s bij elkaar te zoeken en op te schrijven wat op die foto’s te zien is. Dat is ook hartstikke interessant. Je hoeft dus zeker geen volleerd historicus of archeoloog te zijn om mee te werken. Enthousiasme en interesse in de Beekse geschiedenis is al meer dan voldoende.”

Heeft u interesse om mee te werken aan deze website, meld u dan aan bij Paul Voncken via tel.nummer 046 – 43 89 222 of via info@gemeentebeek.nl.

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met de Heemkundevereniging en wordt mede mogelijk gemaakt door de Cultuurparticipatie-regeling van de provincie Limburg.

Bron: Gemeente Beek

Met het verder bezoeken van de website, geeft u toestemming tot het gebruik van cookies t.b.v. het funcioneren van de website.