Beek mist Spaubeek in OV

Station Spaubeek zou moeten uitgroeien tot een knooppunt voor het scholierenvervoer vanuit de gehele regio Stein, Elsloo en Beek naar onderwijsvoorzieningen in Parkstad. Daarom moeten daar in de toekomst ook bussen gaan stoppen en vertrekken. Dat schrijft de gemeente Beek in een brief aan de provincie Limburg.

De provincie wil binnenkort het programma van eisen (PvE) vaststellen voor de nieuwe openbaar vervoersconcessie 2016-2031. Iedere gemeente mag reageren op het concept en zijn eigen wensen indienen. Volgens Progressief Beek wethouder Jan Bijen reizen dagelijks ‘enkele honderden’ studenten uit de regio naar opleidingen aan de Hogeschool Zuyd en het Arcus College in Heerlen. Die moeten nu nog veelal via een omweg met het openbaar vervoer naar Heerlen en vice versa.

Gesprekken
In gesprekken die Bijen heeft gevoerd met de huidige vervoerder Veolia zijn regelmatig plannen aan de orde geweest om Spaubeek ook zo in te richten. Het is echter de vraag of Veolia ook de nieuwe concessie krijgt. Bijen wijst erop dat zijn gemeente samen met de provincie aan de slag is om station Spaubeek op te waarderen met een betere P&R-voorziening.

Luchthaven
Beek is verder een warme pleitbezorger van een betere busverbinding van en naar Maastricht Aachen Airport. Daar stopt nu één keer per uur buslijn 59 van Sittard naar Maastricht. Als iedereen er voorstander van is om de luchthaven op te stuwen in de vaart der volkeren, dan moet ook het OV op orde zijn, is de mening van Bijen. Er zal minimaal een halfuursdienst moeten gaan rijden langs de luchthaven, vindt hij. “En op tijden dat passagiersvluchten zijn geland, dan moet er ook een verbinding bestaan met station Maastricht.”

Buurtbus
Tenslotte pleit Bijen ervoor de al enige tijd bestaande buurtbus tussen station Beek-Elsloo naar de Makado, Geverik, Genhout en Spaubeek ook in de nieuwe concessie in de lucht te houden. Die wordt nu gerund door enthousiaste vrijwilligers. “Als we praten over een participatiemaatschappij en over het behoud van leefbaarheid in kernen, is dit hét voorbeeld”, zegt Bijen.

Bron: Dagblad De Limburger / Limburgs Dagblad

Met het verder bezoeken van de website, geeft u toestemming tot het gebruik van cookies t.b.v. het funcioneren van de website.