Familiedag Progressief Beek

(Foto’s onder dit artikel)

Op zaterdag 6 juni hebben de leden (en gezinsleden) van PB een fietstocht door onze gemeente gemaakt. PB maakt zich al decennia lang sterk voor een gemeente waarin het goed toeven is en waarbij de woonomgeving een belangrijke rol speelt. Vandaar een tocht met als thema ‘de pareltjes van Beek’.

 

Gestart werd er in Beek op de Hoolstraat bij de huisweien. Tot stand gekomen op initiatief van PB en intussen geven de fruitbomen volop bloesem en vruchten. Een aandachtspunt is het toegankelijk zijn voor de inwoners om er ook daadwerkelijk het fruit te kunnen plukken.

 

Over de veldweg door het glooiende land tussen Beek en Neerbeek richting de volgende halte, het Vrouwenbosschervoetpad. Een verbindingspad met het Vrouwenbos dat m.n. bij de oefenplek van de hondenclub niet optimaal is. Dit heeft onze aandacht en staat op de agenda.

 

Over de Boekestokstraat en de Weidenstraat naar de orchideeën (rietorchis) standplaats bij de afrit Spaubeek. Deze prachtige bloemen stonden volop te pronken. Nu maar hopen dat het op initiatief van PB gemaakte maaibeleid nu ook echt gaat gebeuren.

 

Door naar hoeve St Jansgeleen, waar we een kijkje op de binnenplaats mochten nemen. Verder naar de molen van St. Jansgeleen. Ook hier een korte stop. Over de Geleenbeek – even op grondgebied van Schinnen – gebruik gemaakt van de eeuwenoude verbindingsweg tussen de molens van St. Jansgeleen en Terborgh. Terug over de Geleenbeek langs de oude grenssteen van Schinnen en de voormalige gemeente Spaubeek.

 

De pauze was bij de St. Annakapel, ook wel de Oude Kerk genoemd. Genoten van koffie, fris, vlaai en natuurlijk ook van dit pareltje van onze gemeente. Op naar het volgende pareltje, hoeve Ten Dijke. Wat een bijzondere plek. Jammer van het geluid van de A76.

 

En toen kwam het moeilijkste deel van onze tocht. Diependaal. Een prachtige holleweg met veel oude groeves waar voornamelijk grind voor kleinschalig gebruik is gewonnen. Hier is ook het ‘geologisch monument’ dat is opgenomen in het Geologisch Ommetje van het IVN Spau-­Beek. Maar niet iedereen heeft dit gezien want vrijwel alle aandacht ging naar ‘hoe kom ik heelhuids boven’. En dat op de fiets!

Op het plateau uitpuffen en even stilgestaan bij de ontwikkelingen in groeve Spaubeek en ‘onze’ rol daarin.

 

Bergaf via Op ’t Broek en bergop naar Genhout, waar de grenspalen van de eeuwenoude grens tussen Spanje en Holland alle aandacht kreeg. Zo ook de inpandige waterput van ’t Gebusselke. Op deze zonnige en warme middag werd er uiteraard gestopt bij de ijsboerderij die Genhout rijk is.

 

De verkenning van ‘Beek zuid­oost’ werd afgesloten met een etentje bij De Meule.

Al met al een mooie dag en ter plekke is besloten om zoiets volgend jaar weer te doen om dan de

andere ‘pareltjes’ van onze gemeente te gaan zien.

Sjaak Frenken

Met het verder bezoeken van de website, geeft u toestemming tot het gebruik van cookies t.b.v. het funcioneren van de website.